Spiritualita v koučování po ostravsku

Spiritualita v koučování po ostravskuRecept na vydařený předvánoční seminář Milana Bobka, jak ve svém koučování vnímat a rozvíjet spiritualitu. Zapsala organizátorka ostravských akcí ČAKO Radka Gilarová.

Potřebujete:

1 nadšený, vědoucí a sdílející lektor

1 kompletní set lektorských pomůcek v „kufru“

1 vhodná a vybavená místnost

1 catering

Přiměřený počet vyladěných a zvídavých účastníků (8. prosince 2016 se jich sešlo 13)

 

Postup:

Nejprve získejte lektora pro cestu do Ostravy. Vsaďte na to, že je to Pražák původně z Valmezu a že ochotně cestuje mnohem dál než do Ostravy (viz jeho chystané retreaty na Bali) a mohlo by to klapnout. Ano, a zcela hladce. Díky, Milane!

Naplánujte datum a najděte vhodný prostor. I ten dotváří, jaký vznikne seminář. Hledejte něco s pozitivní energií, co zaujme a vyzve k osobnímu zamyšlení i přátelské interakci. Prostorný coffee bar a výběr nápojů všeho druhu mohou výsledek pozvednout o další úroveň. Bonusem pak mohou být podnětné obrazy na zdech, které si navíc můžete v podobě koučovacích karet odnést domů. Escholo, děkujeme Vám!

Dále zmapujte možné účastníky a oslovte je pozvánkou. Zopakujte celkem třikrát. Vyšlete do světa své přání o plné místnosti lidí a průběžně si dodávejte odvahy pozitivně afirmativními formulkami. Nepolevujte, zvláště dva tři dny před akcí. Připravte se na to, že na poslední chvíli se Vám několik lidí může odhlásit, ale také přihlásit. Obojí přijímejte se stoickým klidem. A děkujte!

V den semináře vyzvedněte objednané občerstvení. Věřte tomu, že dobrý catering udělá svoje. Buďte originální nebo třeba úplně retro tradiční. V Ostravě uspěly luxusní XXL obložené šunkové chlebíčky s opravdu pochoutkovým salátem připravené v porubském Labužníku. A k tomu pro vyrovnání chuti něco sladkého. Zabodoval jablečný štrúdl taky z Labužníka a domácí sváteční koláče se všemi náplněmi z Klimkovic. Každý si vybral a všechny to dostalo. Mňam!

V den D a čase Č tyto nachystané ingredience svěřte do rukou zkušeného lektora. Pokud je opravdu dobrý, stane se kouzelným katalyzátorem, který vše lehce načechrá, propojí, nechá vzájemně prostoupit, občas promíchá a pak dá odpočinout. Vznikne tak neopakovatelný, spirituálně, emočně, fyzicky i racionálně vyvážený tvar, který všem krásně zapadne do jejich osobních systémů jako ten správný, hledaný kousek puzzle.  Co je to spiritualita v koučování? Jak se mě týká? Jak ji využívám dnes? Jak bych ji chtěl/a využívat v budoucnu?

 

Servírování:

Zde můžete nahlédnout, jak bylo vícechodové menu servírováno 8. prosince 2016.

Na začátku semináře lektor účastníky vyladil apetit povzbuzující otázkou „Jak využíváte spiritualitu ve svém koučování?“. Dal prostor, aby si skrze své sebereflexe postupně vytvořili obrázek, co všechno spiritualita může být, aniž by je na začátku zatížil učebnicovou definicí. Nakonec ji ani nepotřebovali, i když poptávka se objevila (a od lektora odkaz na informační zdroje). Místo definice nabídl model osobního rozvoje, který propojuje čtyři roviny lidského fungování – racio, tělo, emoce a spiritualita a vytyčuje tak čtyři základní sféry lidského zájmu – práce, rodina, vztahy a osobní poslání. Účastníci tak jasně mohli vidět, s jakými koučovacími tématy pracují a jaký je jejich přístup. Už to bylo velmi výživné.

Dál lektor postupně naservíroval předkrm, menší ochutnávkové porce tří proudů spirituality – západní, východní a primitivních kmenů. Jednalo se o interaktivní výklad s krátkými ukázkami. Nabídka byla různorodá a vyvážená, aby účastníci dokázali vnímat spiritualitu otevřeně a univerzálně, bez přímého napojení na konkrétní náboženství. Pracoval např. s citátem apoštola Pavla, který „…běží, aby se zmocnil dokonalosti, protože je uchvácen….“. Na starém textu ukázal geniální a zcela aktuální propojení s koučováním a dalšími pomáhajícími přístupy. Nebo předvedl a rozebral jógínský Pozdrav slunci, jako příklad tělesného a duchovního cvičení, či havajský pozdrav Aloha jako ukázku duchovního i společenského rituálu. Vše bylo ve správně mixu – známé i objevné, stravitelné i posilující.

Poté účastníky čekal hlavní chod, exkurz do tisíce chutí psychologických škol ovlivňujících koučování. Pro názornost lektor nabídl dva rozlišující parametry, a to míru direktivity (protipóly direktivní a nedirektivní) a míru zážitkovosti (racionální versus zážitkové). Následoval přehled a degustace základních psychologických směrů – např. psychoanalytický, jungiánský, humanistický, Gestalt, systemický, behaviourální, NLP, Eriksonovský. Padla stručná definice a metody práce a po ochutnání společné zařazení na základě direktivity a zážitkovosti.  Ve 30 minutách vznikla mapa pokrývající celou paletu psychologického a koučovacího know-how. Okamžitá intenzivní chuť této analýzy se postupně rozvinula v dlouhý, bohatý a chuťově variabilní dojezd.

Dalším navazujícím chodem byla výzva nakreslit bod do společně vytvořené mapy vystihující osobní pozici v koučovské práci. Účastníci si poctivě odpověděli na otázky „Kolik direktivní/ nedirektivní je můj přístup v koučování? A nakolik racionálně/ zážitkově se svými klienty pracuji?“. Velmi cenná sebereflexe, od kterého se mohli odrazit dál ve svém dalším osobním rozvoji.

Následoval desert, pět logických úrovní Roberta Diltse jako jedna z metod setkat se se spiritualitou zážitkově. Pro některé účastníky to bylo zcela nové poznání, pro jiné, co s NLP postupy pracují, malé zopakování a rozšíření pohledu, jak zakomponovat spirituální rozměr do běžného koučování, a ještě hezky zážitkově.

Závěrečným digestivem celé akce byla práce ve dvou skupinách s cílem vyzkoušet si prakticky zážitkové postupy, kterými lze obohatit koučovací rozhovory. Jedna skupina stavěla minikonstelaci na minulost a budoucnost a druhá si osahávala Gestalt experiment a jeho možnosti. Vše bylo dobře strávené.

Spiritualita v koučování po ostravsku se vydařila parádně. Téma, předvánoční čas a všichni přítomní vytvořili krmi, která nás nasytila chutně, lehce a přitom výživně. Kéž se nám takto bude dařit i při dalších akcích. 24. ledna 2017 v Praze Milan Bobek připraví „Spiritualitu II.“ a 25. května 2017 „chystame variantu dvojky po ostravsku“. Přijďte ochutnat!